Sutelan haltja ja muita tarinoita

Paltaniemen kylän elämästä ja ihmisistä on paljon värikkäitä juttuja ja tarinoita. Tälle sivulle on poimittu joitakin tarinoita, jotka ovat Heino Väisäsen marraskuussa 2004 julkaisemasta Cainoa –tarina-arkkukirjasta. Myös Reijo Heikkisen Sorkkaherroja ja pikkuväkeä (1992) –kirjasta löytyy runsaasti Paltaniemeen liittyviä tarinoita.

Sutelan haltija

Muinaisuskontojen mukaan kaikella olevaisella oli oma haltijansa eli jumalansa. Tapio oli metsänjumala, Ahti veden ja Ilmarinen ilmanjumala. Kaiken ylin oli Ukko, joka hallitsi taivasta ja maata, Pilvi oli hänen poikansa ja Salama hänen nuolensa. Metsissä asui myös Hiisi, jolla kerrotaan olleen pienikokoista hiidenväkeä apujoukkoinaan. Näistä muinaisuskontoon liittyvistä olennoista tulivat myöhemmin ihmisten joukkoon haltijat ja tontut.

Tällaisen haltijan kerrotaan olleen Paltaniemen Sutelan talollakin. Se näyttäytyi silloin tällöin talon asukkaille. Haltija oli ollut pieni, noin kyynärän pituinen, hyvin pitkäpartainen ukkeli. Asuinpaikkanaan se oli pitänyt tallirakennusta, mutta varsinkin öiseen aikaan se oli usein kuljeskellut asuinrakennuksessa jopa niin, että talonväen uniakin oli häirinnyt. Punainen parta oli vain heilahdellut, kun se oli vilkkaasti liikehtinyt tuvan lattialla. Jalassaan haltijalla oli ollut kippurakärkiset saappaat, joiden sipsuttelu ja kopsahtelu oli kuulunut milloin mistäkin. Olipa ukkeli kerran kaatanut pirtin pöydälle jääneen maitolasinkin, minkä jälkeen se oli nopeasti juossut pirtistä talliin, eikä miekkosta ollut sen jälkeen näkynyt moneen viikkoon pirtin puolella.

Heino Väisänen: Cainoa –tarina-arkku

Vieras voima

Paltaniemen Porolassa asui ennen torppari. Talon poika oli kerran pelleillyt vyöryvän hautausmaan luilla ja pojan käsi kuivui. Haettiin tietäjältä apua. Tämä teetti pojalla samat teot luitten kanssa, mutta päinvastaisessa järjestyksessä ja käsi parani.

Heino Väisänen: Cainoa –tarina-arkku
(SKS/VH)

Kuollut heräsi henkiin

Paltaniemen kuuluisan Immolan talon renki kuoli, hänet laitettiin oljille ja akat ryhtyivät pesemään ruumista. Aikansa pestyään he kuitenkin päättivät käydä työn lomassa kahvilla. Mutta pahoin akat palattuaan kauhistuivat, sillä kuollut oli heidän poissa ollessaan kääntynyt toiselle kyljelleen.

Asia rupesi pian selviämään. Rengillä oli ollut vaivana heikko verenkierto ja jos hän sattui nukkumaan pahassa asennossa, verenkierto pysähtyi. Hän näki ja kuuli kaiken, mutta ei voinut kieltääkään liikauttaa eikä sanoa sanaakaan. Kun akat olivat renkiä hanganneet ja käännelleet, oli veri lähtenyt jälleen kiertämään ja mies palasi tolkulleen. Hetken aikaa akkojen voivottelua kuunneltuaan renki nousi istumaan ja kaipaili akoilta vaatteitaan.

Heino Väisänen: Cainoa –tarina-arkku
(SKS/HS)

Hövelössä kummittelee

Paltaniemellä kerrottiin Hövelössä sattuneista oudoista asioista. Joku siellä kuului öisin  ryskävän. Niinpä haettiin Rusalan Matti asiaa selvittämään. Matti meni Hövelöön ja kuunteli. Sitten hän nousi ylisille ja löysi sieltä hiiren pudonneena peltiseen pesusoikkoon. Matti toimitti hiiren pois ja siihen loppui ryskäminen.

Heino Väisänen: Cainoa – tarina-arkku
(SKS/ES)

Unirauha

Yksi mies liikkui iltahämärissä hautausmaalla ja potkaisi eteen sattunutta pääkalloa. Yöllä nukkuessaan outo mies tuli unessa häntä vastaan ja nuhteli ankarasti päähänsä saamaa iskua ja sanoi: ’Olet häirinnyt kuolleen rauhaa’.

Siihen mies heräsi eikä saanut enää unta. Hän pukeutui nopeasti ja lähti peloissaan ja levottomana hautausmaalle ja asetti siellä olleen pääkallon samalle paikalle, missä se oli aiemmin ollut. Sen tehtyään mies pyysi vielä anteeksi tekoaan, ennen kuin palasi kotiinsa. Mies meni uudelleen vuoteeseensa ja sai nukkua lopun yötä rauhallisesti.

Heino Väisänen: Cainoa –tarina-arkku
(SKS/ES)

Toiset ajatukset

Muuan Konsta putosi Paltasalmessa jäihin, mutta pääsi kuitenkin ylös ja jäi henkiin. Pitäjän rovastikin kuuli tapauksen ja sai siitä aiheen keskusteluun tavatessaan kylän raitilla Konstan. ’Konsta se kuulu pudonneen jäihin. Joko tuli Jumala mieleesi?’. ’Enpähän tuota joutanu ajatella Jumalata. Oli siinä muutenni taösi työ henkeni pelastamisessa.’.

Heino Väisänen: Cainoa –tarina-arkku
(SKS/ES)

Toteen käynyt ennustus

Muuan paltaniemeläin pappi oli kerran sanonut:’Istuttakaa haudalleni koivunoksa. Jos sanani ovat totta, se oksa juurtuu ja kasvaa puuksi, jonka latva ulottuu kirkon korkeimmat kohdan tasolle.’ Koivunoksa istutettiin hänen ohjeensa mukaan ja oksasta kasvoi vuosikymmenten saatossa suuri koivu, joka vieläkin kasvaa kirkon vierustalla olevan papin haudan päällä.

Heino Väisänen: Cainoa –tarina-arkku
(SKS/VH)